KOKare på Christinehamns Idrottshistoriska

  • 11 mar 2025
  • KOKHett

image: KOKare på Christinehamns Idrottshistoriska

KOKarna Rolf Steiner, Leif Nordström och Anders Nyberg var på Christinehamns Idrottshistoriska Sällskaps årsmöte i torsdags och pratade om orienteringskartor, om orienteringsrörelsen i världen och i Sverige och om Kristinehamns OK.  

Läs Leifs redogörelse -
 

Jag spelar tennis med ett gäng gubbar. Det blir ju en del prat i pauserna och i omklädningsrummet. Jag nämner ju om orientering förstås och att jag ritar kartor i Rudskoga. En av gubbarna som är med, var tidigare ordförande i Christinehamns Idrottshistoriska Sällskap (CIS).

Han sa vid ett tillfälle.
– kan inte du komma till Idrottshistoriska och prata om hur man gör för att ta fram en  orienteringskarta?
– javisst sa jag

Jag kände att jag ville ha hjälp av Rolf för att det skulle bli en bra presentation hur kartframtagandet går till i detalj. Och varför inte ha en mera allmän information om KOK, hur kartframställandet styrs och vilka normer som finns. Men även hur orienteringsvärlden styrs. I Sverige men även internationellt. Så det fick Anders komma till tals med.

CIS har möten första torsdagen i månaden. Man har då en gäst som kommer och håller ett föredrag på 40-45 minuter. Ofta är det någon intressant idrottsprofil. Ibland kommer t.ex. någon från Degerfors IF och berättar om läget inför kommande säsong. Eller så kan det vara någon annan intressant person såsom företagsledare.
Vår dragning var 6e mars i samband med CIS årsmöte.

Jag började lite kort att berätta hur jag kom in i orienteringsvärlden och hur det kom sig att jag började rita kartor. Roland Öhman var en ”spelare” med här. Tack Roland.
Sedan gick mikrofonen till Anders Nyberg som gjorde sin dragning.

Många kände ju igen det gamla grönsaksbladet men inte så många hur det utvecklats mot dagens skala på 1:15 000, 1:10 000 och 1:7 500 som vi veteraner använder.
Anders redogjorde också om Hultetanläggningen, vilka kartor vi har och vår tävlings- och motionsverksamhet.

Lillemor och flera orienterare hade strömmat till så det gick inte att fantisera allt för mycket. Hon träffade gamla f.d. KOKare som nog blir värvade till veteranverksamheten.

Så gick stafettpinnen till Rolf Steiner som först visade skillnaden mellan vanliga kartor, som man t.ex. kan se i Google Maps, och orienteringskartor.
Rolf visade sedan pedagogiskt hur man först tar hjälp av information från Lantmäteriet för att skapa kartunderlaget digitalt. Innan det är dags att gå ut i skogen för att hitta det övriga som skall vara med på kartan. Alla stenar, gropar, sankmarker, mm, mm som skall med.

Åhörarna (57 stycken) kom med flera frågor efteråt vilket ju var glädjande. Flera nämnde att det måste vara tidskrävande att ta fram orienteringskartor. Vi kunde inte annat än hålla med.
Det kändes som att föredraget var uppskattat.
///Leif Nordström