Nya banläggare i Precisionsorientering i KOK.
- 11 sep 2012
Känner du till Precionsorientering? i vilket fall som helst så tycker jag du skall forsätta läsa!
Precisionsorientering är en gren inom OL som kanske inte alla känner till. Från början var det en sport för orienterare med handkapp och som innebär att man inte kan röra sig på vanligt sätt utan måste åka rullstol.
Idag har Pre-O utvecklats på många sätt och utövarna är alla som är intresserade av karta och detaljer vid skärmplacering. Det finns flera saker man måsta vara bra på t.ex. avståndsbedömning, kurvbildsläsning, läge av skärm på objektet , skicklighet att bedöma hur man på bästa sätt löser problem= alltså var skärmen finns placerad i naturen. Det finns även tidskontroller där man så snabbt som möjligt ska avgöra skärmens placering vid föremålet. Tidstillägg vid felaktivt svar.
Många av deltagarna idag har problem m. rörlighet men de flesta nya som har kommit till är ungdomar och vanliga orienterare som vill pröva ngt nytt. Tjusningen med Pre-O är att man tävlar mot alla oavsett ålder och kön. En fördel är också att man inte behöver bry sig om hur löpformen är.
Det finns banor för : Nybörjare= C-klass, B-klass, A-klass och E-klass. I elitklass måste man kvala in men i övrigt väljer man själv svårighet.
Under veckoslutet 25-26 augusti arrangerade Kungälvs OK en kurs i banläggning i Pre-O m. Martin Fredholm från OK Linné som kursledare. Martin har vunnit det mesta som går att vinna inom Pre-O men har fortfarande inget individuellt SM och fick inget denna gång heller.
Från KOK deltog Roger- och Siv Andersson och Tyr hade skickat Eva Björkman och Rudi Olvenmyr. Totalt var det 16 deltagare och Fontinskogen i Kungälv var kursplats .
Vi var indelade i grupper, samma grupp hela helgen. De flesta hade provat på Pre-O tidigare, men inte alla. T.ex var banläggarna från O-ringen 2014 med för att lära sig lägga Pre-O banor.
Kursen inleddes m. teori och sedan blev det aktivt arbete i skogen. Varje grupp fick i uppgift att lägga kontroller med olika svårighet. Därefter gick alla grupper till varje grupps kontroller och utvärderade varandras arbete. Martin var experten som slutligen gav omdöme om gruppernas arbete. Vi lärde oss skillnaden i hur man som banläggare ska tänka vid ex. B-kontroller kontra E-kontroller.
Lördagskvällen blev sen och söndagen tidig då vi hade ett späckat program. Vi var i alla fall mycket nöjda m. kursen. Vi har i hemläxa att lägga en A-bana m. 25 kontroller före 21/10. Det känns mycket inspirerande att få ta tag i detta.
Siv Andersson